
Per 1 mei is Jeanette Matser (64) gestart als medewerker voeding bij MMV. Ze werkte als (dieet)kok, was mede-eigenaar in een natuurvoedingswinkel en heeft een eigen praktijk als natuurvoedingskundige. Bij MMV gaat ze zich bezighouden met het opbouwen van de werkpraktijk voeding.
‘In de ziekenhuiskeuken maakten we alle maaltijden vroeger zoveel mogelijk zelf met verse producten. In de loop der jaren kwamen er steeds meer half kant-en-klare producten binnen. Blanke vla werd op smaak gebracht met frambozen- of chocolade-extract. Naast bouillonpoeders voor soepen en sauzen kwamen er ook voorgesneden groenten binnen, dit laatste vooral om de personeelskosten te verkleinen. Ik stond er niet achter. Dit kon toch niet goed zijn voor zieke mensen? Op een dag stond een van de ziekenhuisdiëtisten op verzoek van een patiënt hele erwten te koken in de keuken voor het Moermandieet. Dat sprak me aan.’
‘Toen ik zelf gediagnosticeerd werd met borstkanker in 2002 maakte ik radicale voedselkeuzes: veel groentesappen, geen suiker en vlees meer, geen koffie en alcohol, maar ook geen nachtschadeproducten en schimmels. Als je merkt dat het goed doet, houd je het ook makkelijker vol.’
‘Zit er écht geen vlees in die bouillon?’
‘In de natuurvoedingswinkel ontstond mijn passie voor natuurvoeding die uitmondde in een opleiding aan de Kraaybeekerhof en in een eigen praktijk: Goed-Gevoed. In het wijkcentrum waar ik vegetarisch en biologisch voor groepen kookte, merkte ik dat veel mensen weinig van voeding weten. Maar interesse is er vaak wel. Als ik een groentebouillon trok in de keuken, kwam iedereen enthousiast de keuken in. ‘Wat ben je aan het maken, Jeanette? Zit er écht geen vlees in?’
Van de schillen van wortels, bieten, puntjes van bonen; van allerlei groenteafval kun je bouillon trekken. Ook heel lekker is een bouillon van zaden: koriander-, venkel- en anijszaad. Of: zet maar eens een liter water op met drie jeneverbessen, vijf korianderzaadjes, een blaadje laurier een stukje kruidnagel en een stukje gember of zeewier. Of iets anders simpels: zet eens thee van een appel- of perenklokhuis met de schillen erbij. Heerlijk en een bron van voedingsstoffen, maar veel mensen weten het niet!’
Bij MMV gaat ze zich breed bezighouden met voeding. Van het updaten van het kookboek, het ontwikkelen van nieuw cursusmateriaal tot het structureren van kookworkshops en opbouwen van een netwerk met andere kookdocenten om een MMV-team mee te vormen. Ook zal Jeanette meedraaien bij de leefstijlweek in Munnekeburen. ‘Ik heb er heel veel zin in.’
‘Voeding was altijd al mijn ding.’ Lees hier een eerder interview met Jeanette waarin ze ook vertelt over de diagnose borstkanker die haar in 2002 trof.
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief