Uitzicht 4, 2022

3.50

In deze Uitzicht weer een variatie aan onderwerpen en nieuws

Zeekraal – voedingswaarde en recepten

Interview –  Elles Verheul kreeg op haar 45e  de diagnose chronische lymfatische leukemie. Om haar bloedwaarden onder controle te houden, volgt ze de Moermantherapie. Met succes. Ze is inmiddels 73 en kan alles nog. ‘Ik weet zeker dat ik me zo goed en fit voel dankzij de Moermantherapie.’

In de media / column – Door de droogte liggen de met glyfosaat doodgespoten akkers deze lente langer dan gewoonlijk oranje te wezen. Op dit moment ploegen en zaaien doet – in elk geval in de hogere delen van Nederland – alleen maar stof opwaaien.

Aankondiging ledendag op 11 juni – integrale oncologie en NTTT centraal. Met lezingen van NTTT-arts Flemming Lehrmann en Ines von Rosenstiel, voorvechter van integrale geneeskunde. ‘Moerman had een vooruitziende blik.’

Ingezonden / HPV – ‘Baarmoederhalskanker en het Humaan Papilloma Virus: wat zijn de risico’s en wat doet voeding?’ De artikelen in Uitzicht #2 raakten Truus Baas (72). Als jonge moeder werd zij geconfronteerd met kanker als gevolg van dit virus. Ze vertelde er in 2014 over in Uitzicht. Hoe is het nu met haar? ‘Ik moet er scherp op blijven.’

Recepten – zeekraalpasta, Aziatische zeekraalsalade, spitskoolsalade, pittige paksoi

Achtergrond – Tanja is filmmaker, Marjan natuurvoedingskundige. Beide zussen hadden in het verleden te maken met borstkanker en kozen voor een anti-kankerdieet. Ze maken nu samen kookinstructievideo’s over de pijlers van het Moermandieet. Na de groentesap staat nu de tweede video online: zelf zuurkool maken in 7 stappen.

Interview – Het nut van een gezonde leefstijl is vaak aantoonbaar via epigenetisch onderzoek. Een vakgebied dat volop in de schijnwerpers staat, zowel bij de preventie als de behandeling van ziekten. Zijn we door onze leefstijl een versneld evolutiepad ingeslagen of is er nog een weg terug? Hoogleraar Moleculaire Epigenetica Marianne Rots: ‘De activiteit van genen kan blijven veranderen als gevolg van leefstijl.’

Marlie’s kookboekenhoek

Column klinisch chemicus Frits Muskiet – Onze darmen produceren gassen met gunstige en minder gunstige effecten. Ze ontstaan uit spontane chemische reacties en vooral door de inwerking van bacteriën op voeding. Hoe hoger het gehalte aan verteerbare vezels, hoe meer gassen.

Marry’s Kruidentuin + recept –  Weinig planten kennen zoveel symboliek als de kleine klaproos (papaver dubium) met zijn stekelige stengel en kwetsbare bloem. Deze pioniersplant groeit op arme grond en is de eerste die weer kleur geeft aan braakliggende terreinen en omgewoelde grond.

Uit de spreekkamer – Aangezichtspijn – middelen tegen paranoia – stijging LDL-cholesterol