Uitzicht 8, 2022 (Ketodieet: geen Haarlemmerolie)

3.50

In dit nummer een n=1 zelfonderzoek van Marcel Rietjens die onderzocht welk effect een ketogeen dieet zou hebben op de ontwikkeling van zijn prostaatkanker. Wetenschapper Frits Muskiet levert een wetenschappelijke bijdrage waarin de voor- en nadelen van een ketogeen dieet worden uiteengezet.

Spelt – Wat is de voedingswaarde van dit oergraan? En waarom is het ‘beter’ dan tarwe?

Interview – Gezonde voeding is de sleutel naar meer vitaliteit voor jezelf en voor de aarde, vindt Jeanne Cox (65). Hoewel ze uit ervaring weet dat het Moermandieet je niet behoedt voor medische tegenslag, voelt ze intuïtief dat het klopt. De passie voor voeding die in de Verenigde Staten ontkiemde, draagt ze uit in haar leven en in het bestuur van MMV. ‘Het Moermandieet is een dieet dat je gezond houdt, zelfs als je ziek bent.

Column in de media – Tim Hofman maakt een online onderzoeksjournalistiek/consumentenprogramma. Het heet BOOS en het won de Zilveren Nipkowschijf voor de onthulling van de toestanden bij talentenjacht The Voice of Holland. De jury sprak van ‘voorbeeldig programma maken’, ‘journalistiek spitwerk’ en ‘grote toewijding en geduld’. De uitzending ‘Zelfgenezing online: misbruik maken van kankerpatiënten’¹, komt diep onder dat niveau uit. Maar het toont wel hoe patiënten de dupe raken van simplificaties en generalisaties.

Zelfonderzoek – Wat doet een ketogeen dieet bij kanker? MMV-lid en chemicus Marcel Rietjens leeft sinds 2018 met prostaatkanker. Hij volgde tweeënhalve maand een ketogeen dieet. Het resultaat lijkt gunstig: zijn PSA-waarde daalde van 30 naar 9. Maar het is de vraag wat dit op lange termijn betekent.

Wetenschap – Bij een ketogeen dieet zijn veel voedingsmiddelen taboe en eet je extreem veel vet. Dit heeft een negatief effect op de zuur-base balans in het lichaam en daarmee op diverse organen. Klinisch chemicus Frits Muskiet legt uit waarom een ketogeen dieet zelden een goed idee is.

Interview – Rosaline Mc Donald ontdekte Bijbelse richtlijnen voor gezond leven en schreef er een boek over: Vitaal leven met de Bijbel. ‘Je lichaam is een tempel, dat vergeten ook gelovigen wel eens.’

Recepten – Speltrisotto met groenten, speltcrackers, hartige tomatenhap, pittige speltmaaltijd met champignons

Ledendag in Dongen – Op zaterdag 5 november vindt in Dongen de ledendag plaats. Met drie lezingen, een uitgebreide lunch en de keuze uit zes gespreksgroepen. De zaal heeft ruimte voor pakweg 200 mensen. Meld je dus snel aan om verzekerd te zijn van een plaats.

Interview – ‘Alternatieve’ behandelingen zijn niet ‘alternatief’ maar vrijwel altijd een zinvolle aanvulling op de reguliere behandeling, vindt NTTT-arts Ann van Veen uit Geldrop. Op de ledendag in Dongen op 5 november gaat zij in op voeding, vasten, suppletie en homeopathie en benadrukt zij het belang van goede zelfzorg en behoud van eigenheid.

Actualiteiten – een overzicht van het nieuws van de afgelopen weken

Column Frits Muskiet – P53 is een eiwit dat beschadigde cellen het lichaam uithelpt en daarmee bijdraagt aan het voorkomen van kanker. De keerzijde is dat het de veroudering versnelt.

Marry’s Kruidentuin – De Latijnse naam van duizendblad (Achillea millefolium) verwijst naar de Griekse krijgsheer Achilles. Hij was legeraanvoerder in de Trojaanse oorlog en behandelde de wonden van zijn soldaten onder andere met duizendblad. Vanwege de bloedstelpende werking.

Uit de spreekkamer – Schildklier en jodiumsuppletie, Wortelkanaalbehandeling, streptococcen en endocarditis, Kwark en Budwigpapje