Veredeling voedsel doet ons de das om

Veredeling voedsel doet ons de das om
do, 08/05/2014 - 09:40
Door: jvklinken
1 reacties

Door zaadveredeling, de landbouwtechniek en aanpassen van de smaak van voeding aan de wensen van de consument zijn we langzaamaan producten gewoon  gaan vinden, die ons nog maar ten dele voeden. Het is een traag sluipend proces dat funest is voor onze gezondheid. Het is net als met de kikker die in langzaam steeds heter wordend water dobbert. Hij heeft geen idee dat hij gekookt wordt, tot het te laat is.

Dat betoogt Olaf van Kooten, hoogleraar Tuinbouwketens WUR, op Foodlog.  Als voorbeeld noemt hij de bitterstoffen uit witlof en spruitjes die door zogeheten 'veredeling' zijn verdwenen. Hetzelfde geldt voor  de nachtschade planten zoals aardappel en de tomaat die van oorsprong glycoalkaloïden bevatten.  Die zijn er ook uit gehaald. Van Kooten pleit ervoor om de klok terug te draaien. Hij ziet kansen voor boeren die zich toeleggen op het telen van ' ouderwetse' groenten die nog de oorspronkelijke samenstelling kennen.

foto:smulweb.nl

Reacties (1)

infolijn-ag's picture

infolijn-ag
6 September 2015

Tip voor liefhebbers van bittere komkommers. De dunste benaderen de meest bittere smaak. Uiteraard biologisch.