• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
  • 0 items
MMV

MMV

Natuurlijk tegen kanker

Recepten Voedingsmiddelenlijst
Uitzicht 5 2025 Antibioticaresistentie 1
Uitzicht 4 2025 Afwijken van het protocol 2
  • Kanker
    • Is kanker erfelijk?
    • Genetica en epigenetica
    • Wat kan ik zelf doen?
    • Preventie
    • Steun en begeleiding
    • Kankersoorten
  • Voeding
    • Moermandieet
    • MMV-Voedingsrichtlijnen
    • Wetenschappelijke onderbouwing
    • Recepten
    • Suiker
    • Kruiden
    • Fermenteren
    • Kiemgroenten
    • Voedselbereiding
    • Uit eten met Moerman
  • Gezond leven
    • Inspanning
    • Ontspanning
    • Psyche
    • Verbinding
  • (Zelf)onderzoek
  • Nieuws
    • Agenda
    • Laatste nieuws
    • Columnisten
    • Ervaringen
    • Nieuwsbrief
    • Uitzicht
  • Over
    • Wie zijn wij
    • Organisatie
    • Activiteiten
    • Vrijwilligers
    • Vacatures
    • ANBI
    • Amnestie
    • Steun ons
    • Contact
  • Webshop
    • Uitzicht
    • Boeken
    • Bijeenkomsten
    • Overig
U bent hier: Home / Nieuws / Flavonolen. Groenten en fruit als geheugensteun

Flavonolen. Groenten en fruit als geheugensteun

Flavonolen. Groenten en fruit als geheugensteun 3
14 januari 2023

Het is heel normaal dat het prestatievermogen met de jaren wat achteruit kachelt. De snelheid waarmee dat gebeurt, maakt het verschil tussen gezonde en ongezonde veroudering. De geestelijke vermogens van een groep oudere Amerikanen werden jarenlang getest en het bleek dat de deelnemers die de meeste flavonolen consumeerden, het minst achteruit gingen.

De 961 mannen en vrouwen in de leeftijd van zestig tot honderd jaar vrij van dementie, doen mee aan het Rush Memory and Aging Project; een langlopend onderzoek uitgevoerd door het Rush Institute for Healthy Aging van de gelijknamige universiteit in Chicago. Gedurende de gemiddeld zeven jaar dat deze inwoners van Chicago voor deze studie gevolg werden, voltooiden ze jaarlijks een serie van negentien testen.

Aan de hand daarvan brachten de onderzoekers in kaart hoe de cognitie van deelnemers zich op verschillende onderdelen ontwikkelde. Zoals gebruikelijk in dit soort onderzoeken, werd het voedingspatroon vastgesteld met zogeheten ‘gevalideerde semi-kwantitatieve voedselfrequentie-vragenlijsten’ (FFQ’s).

Een van de kritiekpunten op deze wijze van dieetonderzoek is dat mensen de sterke neiging hebben hun eigen (eet)gedrag te rooskleurig voor te stellen dan het werkelijkheid is. Dat lijkt in dit geval mee te vallen. Uit de FFQ’s kwam een duidelijk lagere consumptie van flavonolen tevoorschijn dan het Amerikaanse gemiddelde.

Alle beetjes helpen

Gemiddeld, zo meldt het nieuwsbericht op de website van de American Academy of Neurology, krijgen volwassen inwoners van de Verenigde Staten dagelijks 16 tot 20 milligram flavonolen binnen. Voor de deelnemers aan deze studie berekenden de onderzoekers een gemiddelde inname van slechts 10 milligram. Waarbij de groep met de laagste inname op 5 milligram uitkwam en de groep met de hoogste inname op 15 milligram – wat ongeveer overeenkomt met een opscheplepel gestoomde spinazie.

Toch maakte deze minimale inname een verschil. De samenvatting van de studie in Neurology, het wetenschappelijke huisorgaan van de Academy, meldt dat de groep met de hoogste inname gemiddeld genomen de langzaamste afname van de geestelijke vermogens liet zien. Na aanpassing voor onder andere leeftijd, geslacht, opleiding, roken, en mate van cognitieve en fysieke activiteit lieten rekenmodellen die samenhang zien bij:

De globale cognitie, het episodische geheugen (dat gebonden is aan tijd en plaats van persoonlijke herinneringen), het semantische geheugen (dat gaat over betekenissen, begrippen en feiten), de perceptuele snelheid (het onderdeel van informatieverwerking dat te maken heeft met het snel herkennen van verschillen en overeenkomsten in figuren, vormen of patronen), werkgeheugen en het ruimtelijke geheugen.

Wat zijn flavonolen en waar zitten ze in?

Flavonolen zijn een onderklasse van de flavonoïden. Ze beschermen planten tegen oxidatieve stress en komen ruim voor in plantaardig voedsel. Er zijn er vier: kaempferol, quercetine, myricetine en isorhamamnetine. De voedselplanten die het meeste van deze flavonolen bevatten zijn volgens de onderzoekers boerenkool, bonen, thee, spinazie en broccoli voor kaempferol. Quercetine zit het meest in tomaten, boerenkool, appels en thee. Myricetine is het meest aanwezig in thee, wijn, boerenkool, sinaasappels en tomaten. En de rijkste bronnen voor isorhamamnetine zijn peren, olijfolie en wijn.

Thomas Holland, de eerste auteur van de studie, wijst er plichtmatig op dat de resultaten slechts een verband aantonen en op zichzelf geen oorzakelijk verband bewijzen. Om daar aan toe te voegen dat het een opwindend idee is dat specifieke voedselkeuzes tot een vertraging van de cognitieve aftakeling zouden kunnen leiden. ‘Zoiets simpels als meer groenten en fruit eten en meer thee drinken, is een gemakkelijke manier waarop mensen actief kunnen bijdragen aan het onderhouden van hun eigen hersengezondheid.’

Beeld: Fotolia

MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.

Inschrijven nieuwsbrief

flavonolen hersenconditie

Nieuws

Alle nieuwsberichten
Creatine veilig te gebruiken. Kan het meer dan het etiket zegt? 4

Creatine veilig te gebruiken. Kan het meer dan het etiket zegt?

Juicers klaar? Sappen maar! Nieuwe Uitzicht onderweg met zomerse saprecepten 5

Juicers klaar? Sappen maar! Nieuwe Uitzicht onderweg met zomerse saprecepten

Langdurig watervasten: alleen onder medische begeleiding 6

Langdurig watervasten: alleen onder medische begeleiding

Advertenties

Lamberts Health Benefits 7
Vithortho zink 4 in 1
Tradeline 8

Footer

logo

Centraal Bureau MMV

(0347) 34 69 55

(ma-do 09:00-13.00 uur)

Name(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

privacy policy | disclaimer

www.mmv.nl © 2025 | Website realisatie & advies: WebFundament

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.Ok